Application doesnt start on some pc's : stuck after "GfxDevice: creating device client"

*Solved: See messages below, had to update Oculus desktop to v47.

Strange issue today, build wont run, unless Oculus desktop application or its services are running,
but this happens only on 1 pc. On another pc, exe runs normally, no oculus desktop or background services are running.

So i'm wondering, what is the exe waiting for (no info in the log),
and how to allow application to run, without oculus running or even installed?
this is for hybrid application.

PC 1:

Mono path[0] = ***
Mono config path = ***
Initialize engine version: 2021.3.12f1 (8af3c3e441b1)
[Subsystems] Discovering subsystems at path ***
[Subsystems] No descriptors matched for  examples in UnitySubsystems/OculusXRPlugin/UnitySubsystemsManifest.json.
[Subsystems] 1 'inputs' descriptors matched in UnitySubsystems/OculusXRPlugin/UnitySubsystemsManifest.json
[Subsystems] 1 'displays' descriptors matched in UnitySubsystems/OculusXRPlugin/UnitySubsystemsManifest.json
[Subsystems] No descriptors matched for  meshings in UnitySubsystems/OculusXRPlugin/UnitySubsystemsManifest.json.
[Subsystems] No descriptors matched for  examples in UnitySubsystems/UnityOpenXR/UnitySubsystemsManifest.json.
[Subsystems] 1 'inputs' descriptors matched in UnitySubsystems/UnityOpenXR/UnitySubsystemsManifest.json
[Subsystems] 1 'displays' descriptors matched in UnitySubsystems/UnityOpenXR/UnitySubsystemsManifest.json
[Subsystems] No descriptors matched for  meshings in UnitySubsystems/UnityOpenXR/UnitySubsystemsManifest.json.
GfxDevice: creating device client; threaded=1; jobified=1

^ stuck here

PC 2:

(all the same for beginning part)
GfxDevice: creating device client; threaded=1; jobified=1
Direct3D:
    Version:  Direct3D 11.0 [level 11.1]
..and continues normally

xr settings:
8644983--1162899--upload_2022-12-8_14-30-59.png

unity version: 2021.3.12f1

Check if the oculus services are the same version. We recently reported a bug to Meta where the app will hang on startup if the services aren't running. They said they fixed it in v47.

so i killed all OVR* services and background exe's,
and it still seems to run on the other pc. (tried updating oculus desktop, but i guess it doesn't affect, when i'd prefer running app without it)

if this service is running, then it runs on the trouble pc:
8646192--1163073--upload_2022-12-8_19-55-10.png

otherwise the exe just hangs in there, window doesn't open.
8646192--1163076--upload_2022-12-8_19-55-42.png

tried also disabling the checkbox for oculus plugin on that xr settings tab, still same in the build. (or just build empty scene).

did you check the oculus desktop version? they do a phased rollout, are they both on v47?

ah ok, it updated into 46 first, then had to update again
and it does work now! (even when i kill all the oculus services) (47.0.0.264.341)

thanks!

1 Like